lördag 28 februari 2009

Alkoholism är ingen jävla sjukdom

Varför är det så att folk tycker synd om alkoholister? En uppriktig undran, för det är precis vad folk säger. "Alkoholism är en sjukdom..." och indirekt får de det att verka som att personen i fråga är någon oskyldig stackare som inte vill hellre än att få bukt med sitt missbruk. 

Det är lögn, alkoholism är ingen sjukdom. Man ska inte visa medlidande med missbrukare, man ska inte säga "men han hade ju det så svårt när han var barn", det finns inga som helst ursäkter. Det är inte så att alkoholen på något mystiskt sätt vandrar in i kroppen utan att man märker det. Det är ett aktivt val, och då spelar det ingen roll om man har missbrukargener eller inte. 

Visst, det är bevisat att har man missbrukare av något slag tidigare i släkten så är det större chans att man själv börjar missbruka. Men det verkar tydligen användas som någon slags ursäkt? Det finns inga som helst ursäkter, egentligen.

Missbrukar man och vill sluta, ja då slutar man.
Vill man inte sluta, så fortsätter man.

Sluta beklaga er, era vidriga människor. Ni förstör era barns, släktingars, vänners, ja allas liv förutom era egna, och sedan är det sjukdomens fel att ni raglar iväg till systembolaget? Fy fan vilken vidrig ursäkt det är.

(nej, jag hyser inte några som helst sympatier)


1 kommentar:

Unknown sa...

Word!
Jag håller med helt och hållet. Om man säger att det är en sjukdom så fråntar man ansvaret från alkoholisten i fråga. Snacka om att ge dom en ursäkt att inte sluta. "Men det är inte mitt fel.. jag har en sjukdom". Bullfuck! Om dom hade ett genetiskt fel som gjorde att deras kroppar producerade alkohol så hade jag hållt med men nu är det så att om man inte aktivt för glas till mun och dricker så får man inte i sig nån alkohol.