tisdag 2 december 2008

Vem är man, vem är kvinna?

En kille vann omröstningen om vem som skulle bli skolans lucia någonstans i motala, men det passade sig inte för rektorn, som ogiltigförklarade omröstningen. Det blev folkstorm.

Det är ganska tragiskt att se vilken syn rektorn har på demokrati. Nästan i klass med våra folkvalda politiker, säger en sak men menar en annan. Tänk om killen som blev vald till lucia, hade varit transsexuell, hade det blivit annat ljud i skällan då? Nej, förmodligen inte, eftersom dessa konservativa typer fortfarande sett honom som en man. 

I övrigt tycker jag dagens luciafirande är ganska miserabelt, det går ut på att ett gäng tjejer ska röstas fram efter "intressen" och "egenskaper"; läs utseende. Sedan ska de gå omkring i vita oskuldsfulla klänningar med ljuskronor och se vackra ut, och sjunga kvittrande fågelsång för allmänheten. Det påminner mig ganska mycket om det kyrkliga giftermålet faktiskt. Den ursprungliga lucian kan man läsa om här.

Som vanligt handlar det om en ärofylld kvinna, som värnar om sin dygd, en kristen fanatiker, som enligt legenden klöste ut ögonen när en hednisk yngling förälskade sig i dem, för att sedan skicka dem till honom på ett fat. 

Hursomhelst, alla kvinnor vi firar "av tradition" i sverige, är sådana som passade in i den kvinnliga mallen enligt dåtidens kyrka. Med andra ord, en vän oskuldsfull mö, som försakade sitt liv åt andra. Den vita klänningen ska förmodligen symbolisera "den kvinnliga dygden", precis som bröllopsklänningen. 

Då är det ju självklart att inte en man kan vara lucia, eftersom att mannen inte har någon dygd att bevara. Det förtar ju hela grejen med lucia, liksom.

Själv väntar jag på den dagen då vi firar en kvinnorättskämpe (kämpinna enligt feministerna), pga av traditionerna. Någon som var en riktigt lösaktig jävel och stack ner präster med bordsdolkar. Ja, något sådant.


Inga kommentarer: