måndag 22 december 2008

Ett moraliskt dilemma 1

Betänk att du är ute och kör bil längs en öde, dåligt underhållen väg i norra norrland. Plötsligt ser du 100 meter framför dig att det skett en bilolycka, dock bara en bil inblandad. Norra norrland är ju trots allt  avfolkat eftersom att många tvångsförflyttats till stockholm eller annan lämplig ort, bidrag går ju inte att leva på, och att skapa jobb i norrland är ju slöseri med tid. Kungen måste ju få ha sina jaktmarker ifred. 

Hursomhelst, du stannar, kliver ut bilen och tittar närmre på spektaklet. I den kvaddade bilen sitter självaste F. Reinfeldt/annan oempatisk människa. Ífall hjälp tillkallas snabbt, kanske livet på olycksoffret kan räddas. Du vet i fråga att människan i bilen anser att arbetslösa är lata, sjukskriva ska "rycka upp sig och sluta gnälla", fattiga ensamstående föräldrar ska vara tacksamma för välgörenhet, människor som är sjuka måste bli friska inom en viss tidsram på x antal dagar, och jobb finns alltid att tillgå.

Som ni förstår kan listan fortsätta i evigheter, men frågan är; Skulle ni rädda personen i fråga? 

3 kommentarer:

arlington sa...

NÄJ! Det skulle bara gå för sig om personen ifråga skrev på ett kontrakt där alla ovan nämnda regler genast ändras till de berördas fördel!

Laxs sa...

själv skulle jag be att få obegränsad mängd syltkakor och ett schweitziskt bankkonto.. nu kan jag fan inte stava heller

Anonym sa...

Givetvis räddar man alla man kan hjälpa oavsett åsikter.
Mugabe eller Paris Hilton.