fredag 19 december 2008

När får man klassa sig som suicidkandidat?

Olika tillvägagångssätt ger olika definitioner. Varför räknas exempelvis barbiturer som självmordsförsök, men inte en krogrunda som slutar med alkoholförgiftning? Är skillnaden att under det försnämnda exemplet sitter självmordskandidaten på sitt rum och lyssnar på broder daniel/lämpligt emoband? Är skillnaden att när någon dör under en helfestlig krogrunda, då "råkade det bara bli för mycket"? 

Den gemensamma nämnaren är ju trots allt destruktivitet i någon form. Ingen människa med sin psykiska hälsa i behåll dricker så mycket att det blir en dödlig utgång, likaså tar ingen heller livet av sig på pin kiv utan motiv till det.

Räknas försök att ta livet av sig enbart om tanken uttryckligen är "nu jävlar ska jag dö, det blir nice"? Kallas det något annat om självmordsförsöket är oavsiktligt, misslyckas, och personen vaknar upp dagen därpå och tänker "oj, jag råkade visst nästan ta livet av mig igår"? 

Enligt wikipedia definieras självmord som "den medvetna handlingen att ta sitt eget liv". Frågan är då vad som är medvetet? Den som har en så gravt psykisk ohälsa att självmord ses som enda utvägen, tänker inte speciellt klart, det är ju också en av anledningarna till varför handligen är "förbjuden". 

Vad klassas då en människa som röker, låt oss säga 2 paket om dagen, med flera fall av lungcancer med dödlig utgång i släkten, som? I dagens upplysta samhälle har ingen undgått cigaretternas hälsovådlighet, men ändå fortsätter dessa människor att röka? Varför? Dessa människor bör vara medvetna om sitt handlande. När denna person då får elakartad lungcancer, och eventuellt dör, varför klassas inte det som självmord? Rökning är väl i största grad en medveten handling, som ofta leder till döden. (ursäkta moralpredikandet).

Enligt definitionen bör ju alltså även exemplet rökning klassas till självmordsförsök. Det spelar ju ingen roll att lungcancern kommer 5 år efter man slutat, det är fortfarande en medveten beslut som togs. Kroppen dör ju av effekterna av preparatet, inte preparatet i sig, då spelar det väl ingen roll om det är sömnapné eller cancer som gäller.

OCH nu ska jag sluta skriva för nu är klockan 01.30, helvete.






1 kommentar:

Unknown sa...

Skillnaden är att i rökningsfallet så är inte den egna döden målet med handlingen även om det är en medveten konsekvens. Det skulle kanske kunna kallas som "Grovt vållande till egen död".