tisdag 23 december 2008

Madonna-hora-syndromet

Jag nästan skäms för att behöva skriva det här blogginlägget.

Selma Lagerlöf är en av våra svenska urmodrar. Hon ler bistert mot oss på tjugolapparna, barnen lär sig läsa skönlitteratur som handlar om flygande gäss, och månget barn har nog vaggats tills sömns av hennes berättelser. Lagerlöf uppfattas som en barnkär kvinna, en sann modersgestalt. 

Givetvis blir det då ramaskri när SVT gör en tv-serie där hon är en passionerad lesbisk älskarinna i ett triangeldrama. Nils Holgersson var ond dessutom. "DET ÄR FÖRTAL!" skriker Selma Lagerlöf-sällskapet, och jag är förvånad att de inte känner sig kränkta. Fast visst, det är nog Selma som blir kränkt. Flata, fyfan så äckligt. Hon var minsann hetero, och det får inte ruckas på. Dessutom blir mödrar aldrig kåta. Det är därför män på dagis är pedofiler, men inte kvinnor. 

Låt mig nu spekulera hejvilt. Om man gjort samma serie om någon manlig svensk författare, exempelvis Strindberg, hade någon reagerat och skrikit förtal då? Om nu Strindberg gått till en kvinnlig hora och varit inblandad i ett helt vanligt heteronormativt triangeldrama? Nej, precis..

Slappna av litegrann, era smyghomofobisar. Annars kan ni ju alltid flytta till katolikernas urland. 


Inga kommentarer: