lördag 29 november 2008

jag; en djurplågare och vego dessutom


Imorgon ska tv4 (den seriösaste kanalen!) visa en dokumentär om "Djurplågeriet inom travet!". Det ska bli väldigt spännande att se 50 minuters total vinkling om vilket oerhört lidande som just trav innebär för hästar.  

Så, eftersom att folk ska slippa tro att jag och andra, är djurplågare och girigbukar, var snäll läs detta:

Såhär går travsporten till: Man tvingar hästen att springa fort runt banan. Oftast piskar man den, för annars fattar den inte vad den ska göra. Man kör alltid i samma varv, som tävlingarna går i, därför är alla travare sneda. Doping är vanligt, och även allmän misskötsel av hästarna, pengarna går ju inte tillbaka till stallet utan man kan köpa sig en ny bil, tex. För rik blir man!

Sant eller falskt?
Falskt. Det går visserligen att tvinga en häst, men i längden fungerar det inte. Det är dessutom helt förkastligt. Att påstå att man i travet piskar hästar, medan man inte ens nämner lokala ponnyhopptävlingar där bortskämda snorungar på rosettplockare ger sin ponny en hurring för att den inte hoppar, är lite underligt med tanke på att man i travet får hårda straff, till skillnad från ponnyryttaren som i bästa fall diskas från tävlingen och kanske en varning. Ingen människa med vettet i behåll sitter och kör i vänster varv dag ut på dag in. Det finns faktiskt ett annat håll att köra åt också, plus rakbanor, på varje travbana, dessutom kör nog många omkring i skogen med. Även ridträning blir vanligare och vanligare. Vanvård och doping ägnar sig bara idioter åt, som i alla andra hästsporter. Och att påstå att man blir rik på trav, är rent löjeväckande med tanke på hur mycket det kostar. I allmänhet går man väl back minst 500 per tävlingsdag istället.

Oj vilken sönderpiskad häst, med spöet bakåtvänd och oanvänt! (t v)

Travhästar som är sjuka måste också tävla: Hästar som är halta blir piskade till att springa fort i loppen, de får ingen veterinärvård alls!!

Sant eller falskt;Här är det som med precis allt annat, bara en idiot och avart startar en sjuk/halt häst. Att kräva att en sjuk häst ska prestera leder bara till en ännu sjukare häst. Att pga att i och med några inte fattar detta, dra hela travet över en kam, är patetiskt. Däremot tycker jag personligen att större kunskap om sjukdomar hos hästen finns inom travet, som dessutom finansierar de otaliga hästkliniker runt om i landet. Det är bara en hel häst som drar in pengar, vilket förmodligen motiverar många som annars skulle ignorera ett fel hos hästen.. 
Dessutom, att en veterinär (typ i programmet) skyller på att uppcheken döljer eventuella hältor hos hästen, tyder inte det snarare på okunskap? Man ser väl fortfarande om hästen har ett rörelsefel, i synnerhet om man ska kalla sig veterinär. 

Vanlig utrustning på travhästen: För att plåga hästen till att springa så bra som möjligt så placerar man huvudet i en onaturlig position med en rem, uppcheck, som går från ett bett från munnen (finns andra varianter, typ bettlösa), till nacken vidare till selen. De som säger såhär har förmodligen aldrig varit inärheten av en travhäst eller dess utrustning, eftersom att man bara spänner checken så att den passar hästens naturliga position när den travar. Är till som stöd om hästen blir trött i loppet. Dessutom används den oftast bara på tävling, knappast någon som kör omkring med check i skogen. En annan vanlig detalj är tungbandet, man helt enkelt fäster tungbandet så att tungan sitter "normalt". Mest en säkerhetsdetalj då det händer att hästar "sväljer" tungan under hög fart/etc och kvävs till döds. I övrigt är ett vanligt tvådelat travbett vanligt, fast väl hur många olika bett som helst, precis som inom ridsporten. En vettig person anpassar bettet efter hästen, och ser till att det inte orsakar lidande. Sedan finns det hur mycket mer utrustning som helst, men man kan ju utgå från det som tagits upp här, och använda sitt sunda förnuft till vilken funktion det har. 

Detta kan man alltså enligt tv4 tolka såhär: "När betslet skär in i munnen startar smärtan en kedjereaktion. Hästarna tar betslet med tungan och drar ihop halsen. Då får de inte tillräckligt med luft och kan störta. Tränarna har löst problemet genom att binda fast tungan och låsa huvudet ännu mer. För varje skyddsreaktion från hästen, har tränarna satt in ytterligare motåtgärder." källa: www.nt.se
här har malin glömd kedja fast jizo, hon drogade honom för att han skulle lyda istället *ironi*.

Hästarna tvingas att springa fort! 
Alla travare hatar att springa fort men blir tvingade, man piskar dem runt på banan (ofta med elstötar!) och att de har tävlingsinstinkt, är bara en myt! Ofta dör hästarna under loppet!

Sant eller falskt: 
Travhästen är avlad för att trava i flera hundra år. I allmänhet tycker de det är kul, med stimulerande träning i lagom mängd. Givetvis finns det hästar som inte tycker det är kul, men det är bara slöseri med tid och pengar att försöka få en sådan att springa in cash, knappast speciellt roligt heller. Jag minns en gång när jag skulle snabba den gamle dödsmaskinen Jizo frö, han tog i för både kung och fosterland och skenade flera hundra meter i ren förtjusning över att få springa fort, då var han ändå 11 år gammal. Tänker inte dra upp alla exempel på hästar jag träffat som tyckt trava är kul, men har något vagt minne av när jag var ute och red Slurken med sällskap av sektis och kramer, vi travade en bit, och när det gick lite snabbare så var det tydligen att slurken gärna ville öka lite mer, och gärna springa om också. Eftersom jag känner hästen väldigt väl i fråga (alltså slurken) så var det uppenbart vad han ville... Finns säkerligen fler exempel jag inte kommer på just nu bara. Angående att travhästar dör i loppen, händer bara om hästen har någon slags defekt, och isåfall hade den lika gärna kunnat dö springandes i hagen/under en hopptävling med mera. I allmänhet obduceras hästarna så man hittar felet.

Slutsats;
Var och en blir salig på sin tro, men att smutskasta en hel sport pga av hur några få beter sig, är bara patetiskt. Det sporrar bara jobbiga typer som exempelvis Djurens rätt, som kan vara bra i vissa fall, men när det gäller hästar bara är ute och cyklar. Givetvis finns det sämre sidor med trav, som med alla andra hästsporter men det är ett annat blogginlägg. Det är bara att inse att hästar "utnyttjas" till olika ändamål, och jag personligen ser inget fel med det så länge hästarna tycker det är roligt och man behandlar dem väl. Som i mycket annat, blir det aldrig bra när det blir för extremt. 

 
Eventuella frågor är välkomna, bara de inte är idiotiska.

Såhär rik, snygg, smart, framgångsrik och sexig blir man av trav:

Prova du med!

Inga kommentarer: