söndag 30 november 2008

Går det inte åt fel håll? (legalisering av cannabis)

Schweiz ska genomföra en folkomröstning angående en legalisering av cannabis. Rätt intressant tycker jag, att folk kan tänkas sitta och puffa på lagligt bland gökur och joddlande blondiner i folkdräkt på alptopparna. 

Ska knark vara lagligt? Problemet med denna diskussion är att droger redan är lagliga. Alkohol går att köpa 7 dagar i veckan, cigaretter likaså, och vill man ha lite roligt med hallucinationer och vanföreställningar är det bara att be sin läkare att få stilnoct på recept, hur enkelt som helst. (det sistnämnda kanske inte passar sig iofs)

Problemet är att de jag nämnt ovan inte räknas som droger. De räknas som "naturliga inslag i vardagen". Hade cannabis varit lagligt i hundra år, skulle det också räknas till den kategorin. 

Det finns två sorters människor. Den ena sorten kan hantera droger. De blir inte beroende, och isåfall så är de medvetna om att det är dags att sluta. Den andra sorten kan inte hantera droger. Det är hit missbrukare och andra beroende faller. 

Grejen är att det är inte ganjan/alkoholen/whatever som gör dem beroende, utan de själva. Det kommer alltid att finnas sådana människor, och vill de ha sin drog, så hittar de den. Därför gör det alltså ingen större skillnad om drogen är legaliserad eller inte. 

Så med andra ord skiter jag i det.

Inga kommentarer: