söndag 26 april 2009

Vargen kommer?

Massmedia försöker måla upp hysteri på väggarna, lyckliga som de är när ett nytt smittsamt virus har börjat sprida sig. Dryga 1300 personer har insjuknat hittils, varav 80 har dött. WHO varnar för att det eventuellt kan leda till en pandemi, och många drar paralleller till spanska flugan som härjade i början på 1900-talet. 

Personligen tycker jag att det är smaklöst av media att försöka förstora upp problemet i löpsedlerna och döpa om det faktiskta viruset till "pesten", men visst, de måste ju få sälja lösnummer såhär i ekonomikristider. Det var väl likadant när fågelinfluensan härjade för några år sedan. 

Det som kan tyckas bli ett problem i framtiden om dessa "miniepidemier" framställs vara allvarligare än vad de faktiskt är, blir att folk slutar ta dessa varningar på allvar. 

De flesta forskare inom ämnet är väl överens om att det är ett faktum att en pandemi någon gång kommer sprida sig, frågan är väl snarare när. Om det har kommit tillräckligt många varningar, som uppviglats av media, men som i slutändan inte var så allvarliga, vad händer då när den faktiska pandemin faktiskt bryter ut? 

Givetvis kommer ju folk inse allvaret tids nog, men tänk om de inser det försent?



Inga kommentarer: